LEFTY FRIZZELL – WITH YOU ALWAYS

William Orville Frizzell werd in 1928 geboren in Corsicana, Texas, verhuisde al snel met zijn ouders naar El Dorado, Arkansas en stierf nauwelijks 47 jaar later in Nashville, Tennessee. In zijn veel te korte leven bouwde hij een indrukwekkende carrière uit als vertolker van honky-tonk- en country & western-liedjes die onder zijn artiestennaam ‘Lefty Frizzell’ op plaat zijn verschenen.

Hij had op zeer jonge leeftijd op een akoestische gitaar leren spelen en dat heeft hij gedurende zijn hele professionele leven als countryzanger volgehouden, zichzelf met dat instrument begeleidend tçjdens het vertolken van zijn meestal zelf gecomponeerde liedjes. Hedendaagse countrysterren vernoemen Lefty Frizzell samen met Hank Williams, Merle Haggard en George Jones als de meest invloedrijke artiesten in het countrygenre.

In 1945 trouwde hij op 16-jarige leeftijd en amper één jaartje later werd hij al vader van een dochter. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog legde hij zich meer en meer toe op het schrijven en opnemen van country-, honky-tonk- en hillbilly-liedjes. Na een ontmoeting met co-songschrijver Jim Beck waarmee hij zijn meeste songs samen heeft geschreven, nam zijn succesrijke zangcarrière een blitzstart die haar hoogtepunt kende in de beginjaren ’50 toen hij op één jaar tijd met vier songs op nummer 1 in de ‘Billboard Country Charts’ wist te belanden.

Jammer genoeg kwam met al dat succes ook het overmatig gebruik van alcohol in zijn leven en die verwoestende verslaving werd uiteindelijk de aanleiding tot zijn overlijden aan een beroerte in 1975. In 1972 werd Lefty Frizzell nog opgenomen in de ‘Nashville Songwriters Hall Of Fame’ en in 1982 ook in de ‘Country Music Hall Of Fame’. Bovendien kreeg hij een ‘Grammy Hall Of Fame Award’ voor zijn bekendste song “If You’ve Got The Money, I’ve Got The Time” die een tophit werd in 1950.

Hij had veel bijval bij andere artiesten in het countrymilieu. Willie Nelson nam in 1977 een tribute-album op dat “To Lefty From Willie” heette en Roy Orbison vereerde zijn muzikale held in 1988 toen hij deel uitmaakte van de ‘Traveling Wilburys’ door daarvoor de naam ‘Lefty’ Wilbury aan te nemen. Ook countryzangers Randy Travis en Dwight Yoakam behoren tot zijn trouwste fans.

Het Britse platenlabel ‘Jasmine Records’ heeft nu een verzamelalbum uitgebracht onder de titel “With You Always” waarop 28 geremasterde liedjes van Lefty Frizzell uit de periode 1950-1959 werden opgenomen. Het gaat hier veelal om nummers die nergens meer op plaat te vinden zijn en daarom juist is dit album een waar ‘collector’s item’ voor muziekliefhebbers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de countrymuziek en de artiesten die deze geschiedenis hebben geschreven.

(valsam)

 

Track Listing
1. IF YOU'VE GOT THE MONEY (I've Got The Time)
2. I LOVE YOU A THOUSAND WAYS
3. LOOK WHAT THOUGHTS WILL DO
4. SHINE SHAVE SHOWER (It's Saturday)
5. I WANT TO BE WITH YOU ALWAYS
6. ALWAYS LATE (With Your Kisses)
7. MOM AND DAD'S WALTZ
8. TRAVELLIN' BLUES
9. GIVE ME MORE, MORE, MORE (Of Your Kisses)
10. HOW LONG WILL IT TAKE (To Stop Loving You)
11. DON'T STAY AWAY (Till Love Grows Cold)
12. FOREVER (And Always)
13. I'M AN OLD, OLD MAN (Trying To Live While I Can)
14. (Honey Baby, Hurry!) BRING YOUR SWEET SELF BACK TO ME
15. RUN 'EM OFF
16. I LOVE YOU MOSTLY
17. CIGARETTES AND COFFEE BLUES
18. THE LONG BLACK VEIL
BONUS TRACKS
19. MY BABY'S JUST LIKE MONEY
20. IF YOU CAN SPARE THE TIME (I Won't Miss The Money)
21. JUST CAN'T LIVE THAT FAST (Any More)
22. NO ONE TO TALK TO (But The Blues) - Lefty Frizzell And Shirley Caddell
23. TIME OUT FOR THE BLUES
24. YOU'RE HUMBUGGIN' ME
25. WHAT YOU GONNA DO LEROY
26. THAT'S ALL I CAN REMEMBER
27. HEAVEN'S PLAN
28. STRANGER

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video